Форум Плужного

Теми для публікацій та розмов


Флуд
17 квітня 2011 Валерій Швець

Постаті Ізяславщини
9 жовтня 2010 Валерій Швець

Плужне. Історія
20 вересня 2010 Валерій Швець

Наша школа
10 вересня 2010 (Shw)

Плужне. Сучасне
26 липня 2010 (Shw)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Швець Валерій, користувач 1ua
Валерій Швець
Тема: Охорона здоров'я


Жінка народила на автозаправці

(Надзвичайна подія)

Через снігові замети подолянці довелось народжувати дитину прямо на автозавправній станції. В цей час МНС-ники розчищали дорогу з Ізяслава для машини швидкої допомоги.

29-річний Ігор Бондарук увечері 11 лютого 2010 року повіз вагітну дружину Людмилу із села М’якоти в районну лікарню — Ізяслав на Хмельниччині.

- Доїхавши до села Плужне, в якому є невеличка лікарня, чоловік попрохав, аби далі в дорозі до Ізяслава їх супроводжувала медсестра, - розповіла диспетчер Ізяславського районного відділу ГУ МНС в Хмельницькій області Світлана Кушнірук. - Лікар дав на це дозвіл. Однак на виїзді з цього села замети вже були такими, що далі продовжувати рух було неможливо. Тоді майбутню матір розмістили в службовій кімнаті автозаправки, розташованої неподалік.

Чоловік зателефонував до рятувальників в Ізяслав і попросив допомоги,

МНС-ники одразу відправили в напрямку села Плужне пожежну вантажівку, аби прокласти в снігу колію. А за нею їхала машина швидкої допомоги. Тим часом на автозаправці жінка народжувала дитину. Приймала пологи медсестра.

- Батько відчутно хвилювався. Доки рятувальники та лікарі добирались до породіллі, я просила його передзвонювати нам кожні 10 хвилин та розповідати, як проходять пологи, - зазначила Світлана Степанівна.

Все пройшло успішно. Жінка народила дівчинку. Машиною швидкої допомоги їх доставили до лікарні в райцентр. Як повідомив завідуючий акушерсько-гінекологічного відділу Ізяславської центральної районної лікарні Олег Вовчук, і матір, і немовля почувають себе добре.

Інформаційна служба газети «Діловий тижневик «ВСІМ»

 

 

            Як все це відбувалося

— Чую хтось стукає у вікно, — пригадує Олександр Горбулько, 45 років, оператор автозаправної станції за селом Плужне. — Бачу стоїть наша Соня Вільбовець: ”Родити буду”. Я питаю: ”Ти?!”. Вона каже: ”Нє, там жінка в машині”.

У ”жигулях” були водій, вагітна, її чоловік, родичка й акушерка.

— Сначала жінка не хотіла виходити з машини. А потом, навєрно, прикрутило. Я виніс їй води. Пустив усередину. Тут комнатка отаплюється. Вони зайшли в 23.30, а минут через п’ять вона почала народжувати. Я перший раз чув, як жінка кричить. Страшно. За раз скурив півпачки сігарєт, — розповідає Олександр.

Ігор Бондарук дорогою зрозумів, що до Ізяслава не доїдуть. Вирішив добиратися до сільської лікарні у Плужному. Але й там дороги були непроїзні. Водій зателефонував рятувальникам.

— Я подумала, що це чиясь шутка, — каже 41-річна Світлана Кушнірук з Ізяславської пожежної частини. — А потім зателефонував головлікар. Підтвердив, що вагітна в дорозі, і що треба витягувати зі снігу ”скору”.

Я перший раз чув, як жінка кричить. Страшно. За раз скурив півпачки сігарєт

Рятувальники виїхали на ЗІЛі-131. Вантажівка пробивала сніг заввишки 2 м.  ”Швидку” еменесники взяли на буксир.

У цей час на автозаправці в операторській кімнаті розміром 1,5х2 м Людмила Бондарук народжувала дитину.

— Я і плакала, і хрестилася, і молилася, і Бога просила, щоб все було добре, — пригадує Софія Вільковець, 53 роки. Вона стала хрещеною матір’ю новонародженої. — Усі боялися. А якщо кровотеча?

— Хвилювався — не передать як. Коли заходив в операторську, нашось роззувся, ніби в родільній палаті. Через кожну минуту бігав босий надвір виглядати ”скору”, — розказує Ігор Бондарук.

Хвилин за 20 після народження дитини прибув автомобіль МНС і ”швидка”.

— Батько вибіг нас зустрічати аж на дорогу, — говорить акушер-гінеколог пологового відділення Ізяславської лікарні Олена Кондратьєва, 36 років. — Заходжу — всі перелякані. Маленьку пеленали на животі в мами, бо не було місця.

Дівчинка народилася вагою 3 кг. Зріст 50 см. Її з матір’ю забрали до пологового і виписали 16 лютого.

Ігор і Людмила Бондаруки у шлюбі п’ятий рік. Мають доньку 3-річну Христину. Молодшу хотіли назвати Сніжана, тому що народилася взимку. Але поступилися Христині:

— Я хочу, щоб була сестричка Настя. Мама, а коли ти поїдеш за братиком?

 

            P.S.

Потрібно зауважити, що ця «невеличка лікарня» має статус дільничної і в ній народилися тисячі мешканців Плужного, М’якіт, Стороничого, Борисова і багатьох інших навколишніх сіл. Але українська влада (а чи українська?) занехаяла цю лікарню, як і всю нашу медицину і тому вагітні жінки змушені добиратися до райцентру за 25?35км.

http://afisha.km.ua/...>http://afisha.km.ua/...

http://gazeta.ua/ind...=327909

 

25 липня 2010

Ip: 94.232.79.59 Тема: Охорона здоров'я

В Плужному збудована сучасна дільнична лікарня на 20 ліжок. За програмами: «облаштування 30 кілометрової зони» і «енергозбереження» опалення лікарні було переведено на електрику, що дозволило скоротити затрати на опалення і підвищити температуру в палатах.

Недоліком є те, що лікарня була винесена на околицю Плужного, що створює незручності для пацієнтів які живуть в іншому кінці селища, адже їм доводиться долати відстань до 4-5 км.

31 січня 2010


1


  Закрити  
  Закрити